Észak-Korea

A Titkos Állam. A Remete Királyság. A Koreai Demokratikus Köztársaság. Akárhogy is nevezzük, egy biztos, még egy ilyen hely a világon nincs és semmi máshoz nem fogható. 1953 óta a világ többi részétől teljesen elzártan folyik itt az élet.

Velünk mindössze 555EUR-tól részese lehet ennek az élménynek és abban is biztosak vagyunk, hogy mély benyomást fog hagyni Önökben ez az utunk.

Betekinthet a világ utolsó „vasfüggönye” mögé és átérezheti milyen is ott az élet. Egy utazás Észak-Korea titokzatos világába bizonyára az egyik leginkább kifizetődő, bizarr és egyedi utazási kaland lesz az Ön életében, amit valaha is tapasztalhat.

Nagyon fontos, hogy a magyar nyelvű, helyi idegenvezetést foglaláskor email-ben kell igényelni!!!

Privát utak 2020-ban
(bármikor, egész évben lehetséges). Minden út ára tartalmazza a retúr vonatjegyet Pekingtől az észak-koreai határig. Az utak menetrendje alakítható, de  a legnépszerűbb opciók a 2 éjszakás (pjongjangi látogatással). 3 éjszakás (Pjongjang és a Demilitarizált Zóna). 4 éjszakás (Pjongjang, DMZ, Myohyang-hegység). 7 éjszakás, kiegészítes 3 éjszakával a tengerpartokon Wonsan-nál és Kumgang Nemzeti Parkban. 10 éjszakás, Nyugati-parton tett látogatással Nampo, Sincheon és Sariwon városokban is.
(Áraink személyenként értendőek)

Éjszakák száma ÉK-ban: 2 3 4 7 10

1 fő

€1145 €1345 €1565 €2295 €3215
2-3 fő €950 €1135 €1315 €2055 €2755
4-5 fő €790 €990 €1175 €1690 €2295
6+ főtől Érdeklődjön emailben

 

Minden fent említett privát út ár pekingi indulástól pekingi érkezésig értendő és per fő! Dandongi indulás és érkezés esetén az árak 90 EUR–val csökkennek.

Privát útjaink alakíthatóak és van tapasztalatunk Sabbath/Shabbat szervezésben illetve mozgássérült utasaink részére is. Meg tudjuk szervezni, hogy észak-koreai kísérők kalauzolják Önöket folyékonyan beszélve a Francia, Spanyol, Német, Orosz, Japán vagy a Kínai nyelveket is.

Fizetés a helyszínen, csak EUR-ban és készpénzben lehetséges.

Kihagyhatatlan ajánlat!!!
Lehetősége van extra napokat vásárolni az ajánlatunkon felül, amelyek napidíja 125 EUR- 255 EUR/nap létszámtól függően!
Abban az esetben, ha szeretne más régiókat, helyszíneket is meglátogatni, mint ami a normál ajánlatunkban szerepel, akkor azt szívesen megtervezzük és megszervezzük Önnek! Ebben az esetben az árak némiképp változhatnak. Bővebb információért kérjük lépjen velünk kapcsolatba e-mailben.

Ha egyedül vesz részt az utazásunkon, lehetősége van egyágyas szoba bérlésére is. Ebben az esetben kérjük, 52 EUR felárral számoljon plusz költségként, éjszakánként. Normál esetben az egyedül utazókat összevonjuk és nincsen szükség extra díj kifizetésére.

A 7 napos utunk részleteiért kérjük, kattintson ide.

Lehetősége van elhagyni az országot egy nappal korábban is, amennyiben kevesebb ideje van és ez természetesen csökkentett árat jelent. Kérjük, hogy ebben az esetben is e-mailben érdeklődjön. Az egyéni igények alapján szervezett hosszabb útjaink, eltérő útvonalakkal kapcsolatban szintén e-mailben érdeklődjön.

A helyi hivatalok ragaszkodnak ahhoz, hogy az Amerikai utasok repülővel érkezzenek az országba és ne vonattal. A repülőjegy árak napról-napra változnak, de jelenleg nagyjából extra 330 EUR költséget jelent kétirányú jegy esetében Shenyangból.

Miként biztosíthatja be a helyét az útra

200 GBP előleg befizetése a foglaláskor, hogy bebiztosítsa a helyét az útra, ami fedezi az utunk kínai szakaszát és a foglalási szolgáltatást.

A teljes összeg kiegyenlítése, érkezéskor készpénzben és Euróban szükséges.

Nem tudunk átutalásokat fogadni Észak-Koreai útjainkkal kapcsolatban a számláinkra.

A soron következő utazási időpontok és a normál utak leírása alább olvasható.

Sztenderd Észak-Koreai útjaink Pekingből indulnak. Azonban költséghatékonyabb megoldás lehet, ha valaki a dandongi (ÉK-Kína) indulást és érkezést preferálná az ajánlatunkból.

A privát utak részletezését megtalálja szintén, amit bármikor igénybe vehet, egész évben. A hosszabb utakkal kapcsolatban pedig keressen meg bennünket e-mailben.

HIHETETLEN AJÁNLAT!!! 1 NAPOS ÚT ÉSZAK-KOREÁBA!!!

RÉSZLETEK ITT!

A soron következő csoportos útjaink dátumai (garantált indulási időpontok!):

2020 

Dátum

 Éjszakák száma összesen

Az út neve Ára
Június 15-21 6 Kora nyári út 965€-tól
Június 15-24 9 Kora nyári bővített út 1495€-tól
Július 25-31 6 A Győzelem Napja út 965€-tól
Július 25 - Aug. 3 9 A Győzelem Napja bővített út 1499€-tól
Július 25 - Aug. 6 12 A Győzelem Napja Extra út 2045€-tól
Aug. 13-19 6 A Felszabadulás Napja út 75. évforduló 965€-tól
Aug. 13-22 9 A Felszabadulás Napja bővített út 75. évforduló 1499€-tól
Aug. 13-25 12 A Felszabadulás Napja Extra út 75. évforduló 2045€-tól
Szept. 7-13 6 A KNDK megalapítása út 965€-tól
Szept. 7-16 9 A KNDK megalapítása bővített út 1499€-tól
Szept. 7-19 12 A KNDK megalapítása út Extra 2045-tól
Okt. 6-12 6 A Párt megalapításának napja út 965€-tól
Okt. 6-15 9 A Párt megalapításának napja bővített út 1496€-tól
Okt. 6-18 12 A Párt megalapításának napja Extra út 2045€-tól
Nov. 16-22 6  Kora téli út 865€-tól
Nov. 16-25 9 Kora téli bővített út 1496€-tól

 

 

A normál útjaink leírásának egy példáját alább olvashatja:

Indulás a pekingi központi vasútállomásról 17.25-kor Dandong felé. Kikapcsolódhatunk és pihenhetünk az éttermi kocsiban egy ital mellett vagy a hálókocsinkba visszatérve nyugovóra térhetünk vagy ráhangolódhatunk az előttünk álló éjszakai útra.

Reggel 7.15-kor érkezünk meg a dandongi pályaudvarra. Van néhány óra szabadidőnk, hogy reggelizzünk mielőtt visszaülnénk a vonatra ami 10.00-kor indul Pjongjangba, Észak-Korea fővárosába. Miután a vonatunk elindult átkelünk a Yalu-folyón a Sino-Koreai Barátság Hídján Sinuijuvárosa felé. A vonat megáll az észak-koreai vámvizsgálathoz, -ami kevesebb időt vesz igénybe mint 2 óra- mielőtt folytatnánk utunkat Pjongjangba. A vonat ablakából betekintést nyerhetünk a koreai vidéki élet részleteibe és a táj szépségeibe úton a fővárosba. Előrecsomagolt ebédet kapunk a vonaton. Az út során lehetőségünk van arra, hogy a helyiek között kicsit elvegyüljünk a peronokon ahol a vonatunk megáll. Vacsorára érünk Pjongjangba és ezt, a Yanggakdo Hotelben fogják felszolgálni nekünk. A hotelben kedvünkre kikapcsolódhatunk, legyen az akár a forgó bár a legfelső emeleten gyönyörű kilátással a városra vagy a kaszinóban a szerencsénket kipróbálva illetve karaokézhatunk is. A sportok kedvelőinek lehetősége nyílik billiárdozni, bowlingozni, úszni, súlyzózni.

Reggeli után a buszunkkal elindulunk felfedezni a Myohang-hegységet, az egyik leggyönyörűbb területet a Koreai-félszigeten. Érkezésünkkor meglátogatjuk a Nemzetközi Barátság Kiállítási Központot, ami egy hatalmas komplexum tele a világ vezetői által Kim Il Sung és Kim Jong Il számára küldött ajándékokkal, melyek száma több mint 100 ezer darab. Az ajándékok között extravagánsnak tűnhet a Mao és Sztálin ajándékaként kiállított két vonat, amelyeket Kim Il Sung-nak küldtek egykoron. A kiállítás megtekintése után kisétálunk az emeleti teraszra, ahonnan a táj lélegzetelállító látványa tárul elénk.
Folytatjuk utunkat a Pohyon Templomhoz. A templomot a 11. században a Koryo-dinasztia építtette megalapításának szimbólumaként. Ez a buddhista templom egy azon kevesek egyike, ami fennmaradt Észak-Koreában. A helyi kísérőnk körbevezet minket és bemutat a templom szerzeteseinek. A Myohag-ch’on étteremben ebédelünk, majd elindulunk vissza Pjongjangba és megnézzük a diadalívet és a Mangyongdae Őslakos Házat. Ezt követően meglátogatjuk az Ifjúsági Palotát, ahol helyi gyerekek tartanak nekünk rövid előadást. Tradicionális koreai vacsora következik, mielőtt visszatérünk a hotelbe.

Reggeli után Panmunjom felé vesszük az utunkat, a „béke falujába” ami Észak- és Dél-Korea határán terül el és meglátogatjuk a Fegyverszüneti Termet, ahol a fegyverszünet került aláírásra a Koreai háború végén. Mielőtt folytatnánk utunkat a DMZ-be (Demilitarizált Övezet), meghallgatjuk egy észak-koreai katona előadását az épületről és az itt lezajlott eseményekről. A DMZ vagy más néven Katonai Demarkációs Vonal, Bill Clinton szerint az egyik legveszélyesebb hely a világon. Ha nincsenek turisták a látogatásunkkal azonos időben a déli oldalon, akkor esélyünk lehet betekinteni a „Kék épületekbe” is, amelyek a határvonalon helyezkednek el. Az épületen belül szabadon sétálhatunk a két Korea között.
Ezt követően Kaesongba megyünk, hogy meglátogassuk a Koryo Történelmi Múzeumot és Wang Gwon király sírját. Az ez utáni ebédet követően visszabuszozunk Pjongjangba, hogy megnézzük a Juche-ideológia emléktornyát és hogy utazzunk a pjongjangi metrón. A Mansuade emlékművet és az újonnan épített, hatalmas bronz Kim Jong Il szobrát is látni fogjuk ezután, ami az apja szobra mellett foglal helyet. Vacsorára Pjongjang egyik legjobb éttermébe megyünk a Duck BBQ-ba, mielőtt visszamennénk a hotelünkbe, ahol lehetőség van az export boltban vásárolnunk. Bármi kapható a CD-ken, DVD-ken át a bélyegeken keresztül a kézzel festett propaganda festményekig és kitűzőkig. Attól függően, hogy éppen milyen szabadidős tevékenységre ad lehetőséget az éppen aktuális utazásunk, ajánlatunkban szerepelhet a hangverseny, cirkuszi előadás és vidámparki szórakozás extra programként.

A reggelizést követően egy teljes napot töltünk Pjongjangba. A napunkat a Kumsunsan Emlékpalotában kezdjük, ami a „Nap Templomaként” is ismert. Ez a világ egyik legnagyobb becsben tartott helye, hiszen itt található Kim Il Sung és Kim Jong Il nyughelye. Megtekinthetjük az egykori vezetők saját személyes tárgyait egészen Kim Jong Il Mac-jétől a jachtjáig! Végezetül Kim Il Sung és Kim Jong Il balzsamozott üvegkoporsóban nyugvó testét is van alkalmunk megnézni. A Kim Il Sung térre megyünk ebédelni, mielőtt látogatást tennénk a Tudományok Házában. Itt betekinthetünk angol nyelvű órákra, megismerhetjük „a nagy filozófust” aki bármilyen témában válaszol a kérdéseinkre, meglátogathatjuk a könyvtárat, számítástechnikai és zenei termeket. Később a Koreai Háború Múzeumába megyünk, ahol a lelőtt amerikai repülők, elkobzott fegyverek megtekintése mellett felmászhatunk a világon egyetlen, zsákmányul ejtett amerikai hadihajó, a USS Pueblo fedélzetére is. Ezek után búcsúvacsorára megyünk egy pjongjangi étterembe, mielőtt visszatérünk a hotelbe.

A reggelit követően visszamegyünk a vonatállomásra, hogy megkezdjük utunkat Dandongba és elhagyjuk Észak-Koreát. Ebédet kapunk a vonaton. Dandongba érkezünk 16.30-kor ahonnan folytatjuk az utat Pekingbe 18.30-kor.

 

Reggel 8.30-ra érkezünk meg Pekingbe.

 
 

* A fent leírt terv változhat a vezetőinktől, az időjárástól és az évszaktól függően. Néhány kísérő extra felajánlást tehet a helyszíneket illetően, attól függően, hogy mennyire kedvelik a csoportot.

Útjaink vonattal történő beutazást jelentenek az országba és ezáltal lehetőséget nyújtanak a vidéki életbe való betekintésbe. Azonban lehetőség van az Air Koryo vagy Air China légitársaságokkal is a beutazásra, amit el tudunk intézni Önnek.

A magyar nyelvű, helyi idegenvezetést Önnek kell igényelni, email-ben foglaláskor!!!

Mit tartalmaz az ár?
Azoknak akik Dandongban kezdik meg az útjukat, az ár tartalmazza az összes étkezést, idegenvezetést, szállítást, szállást és 50.000USD értékű orvosi biztosítást Észak-Koreán belül. Dandongból Észak-Koreába és vissza az utazási költségeket vonattal. A szállást Észak-Koreában (twinroom) a 4* Yanggakdo Hotelben vagy Koryo Hotelben.
Azoknak akik Pekingből indulnak és érkeznek vissza tartalmazza a vonatjegyet (retúr) 6 fős hálókocsikban. Gyorsvonat opció elérhető!

Mi nem foglaltatik az árban?
A nemzetközi repülőjegyek árát Kínába, az észak-koreai vízum árát, a kínai vízum árát 2-szeri belépés és kilépésre ill. az utazási biztosítást.
Borravalókat (2-5 EUR/ nap átlagban). Alkoholos italok és szuvenírek vásárlását sem tartalmazza az ár, ezek szintén extra költségek.
Kétágyas szobákra vannak az árak kalkulálva de azok, akik egyágyas szobában szeretnének aludni 52 EUR költséggel kell számolni éjszakánként, amit a pjongjangi érkezéskor kell kifizetni.

Fényképezhetek?
A fényképezési szabályok sokat lazultak az elmúlt években. Fényképezni és filmezni bármelyik turista zónában lehetséges Pjongjang területén. Azonban nem megengedett a vonatról és katonai, rendőri hivatalos személyekről ill. katonai ellenőrzőpontokon (kivéve a Fegyvermentes Övezetben- DMZ).

Mikor kapom meg a vízumomat?
Az Ön vízumát el tudjuk küldeni az Önhöz legközelebbi Észak-Koreai Nagykövetségre (ahol személyesen átveheti) vagy személyesen átveheti Dandongba való érkezésekor túravezetőnktől, az utazásunk megkezdésénél (javasolt opció), így biztosan nem felejti el. A vízum költsége 50EUR és külön papíron lesz átvehető és nem kerül pecsét az útlevelében.

Utazhatok repülővel vonat helyett?
Meg tudjunk Önnek szervezni a retúr repülőutat Shenyangból Pjongjangba és vissza extra 335 EUR vagy 240 EUR abban az esetben ha több mint 10 ember utazik a csoportban. Akik vonattal érkeznének, de repülővel utaznának tovább Észak-Koreából Pekingbe, azoknak meg tudjuk szervezni az utat vissza Pekingbe nagyjából 225EUR–ért (vagy kevesebbért 10 fő fölötti csoport esetében) vagy retúr jegyet 335 EUR-ért az Air Koryo légitársasággal. Air China árak is elérhetőek igény esetén.

Kell vízum Kínába?
A legtöbb külföldinek szükséges a kínai vízum a beutazáshoz. Kétszeri beutazáshoz kell a vízumot megigényelni (double entry visa) hiszen a Kínába való érkezésünkkor az utazás kezdetén, majd az Észak-Koreából való visszautazásunkkor történő újbóli belépésnél fogják ezt kérni a hatóságok. Módunkban áll az ennek megfelelő meghívó dokumentumot megküldeni Önöknek (emailben). Azoknak akik repülővel érkeznek Észak-Koreába 72 órás pekingi vízummentesség igényelhető. Ehhez szükséges a retúr Észak-Koreai repülőjegyek bemutatása, az észak-koreai vízum bemutatása a kínai bevándorlási hivatalnál. Ezeknek a dokumentumoknak a másolatát módunkban van előre elküldeni e-mailben és a másolatokat átvehetik az érkezésnél (vagy az Önhöz legközelebbi nagykövetségre el tudjuk küldeni a papírokat, ahol személyesen átveheti). Az Ön felelősége a repülőtársasággal előre egyeztetni abban az ügyben, hogy másolatokat elfogadnak-e a check-in-nél, amennyiben az általunk email-ben elküldött másolatok lehetőségét választja.

Észak-Korea biztonságos?
Észak-Korea a világ egyik legbiztonságosabb turista desztinációja minden kétséget kizárólag. Utasainknak soha semmilyen problémája nem volt a helyi hatóságokkal és nem estek áldozatul semmilyen bűnténynek. Az egyetlen módja annak, hogy valaki bármilyen bajba keverje saját magát, ha nem követi a túravezetők utasításait, megsérti a helyi törvényeket vagy folyamatosan az észak-koreai vezetőket, kormányt és a rendszert kritizálja!Felhívjuk figyelmét, hogy tartsák tiszteletben, fogadják el a túravezetők nézőpontját és kéréseit, máskülönben a folyamatos tiszteletlenség és kritizálás azonnali kiutasításhoz vagy extrém esetekben börtönbüntetéshez is vezethet!
Javasoljuk, hogy akik missziós küldetéseken vettek részt valamikor vagy bármilyen közük volt a Koreai háborúhoz ne vegyék igénybe a szolgáltatásunkat, mert 2013-ban ehhez köthető letartóztatások történtek. Amerikai állampolgároknak javasolt kicsivel nagyobb körültekintés, mint másoknak, viszont amíg valaki a józan eszét használja és követi a túravezetők utasításait, nem történhet baj.

Mennyi szabadságom van Észak-Koreában?
A kormány által alkalmazott túravezetők folyamatosan kísérik a csoportot, így senkinek nem lesz arra alkalma, hogy egymaga felfedezze az országot. A hotelbe visszatérve szabadon eltölthető az idő (edzőterem, bár, billiárd, medence, casino stb.).

Vegetáriánus étkezésre van lehetőségem?
Igen, van lehetőség vegetáriánus étkezés kérésére. Erről az igényéről,kérjük szóljon nekünk előre az utazás foglalásakor.

Mik azok a Tömegjátékok (Arirang) ?
A Tömegjátékok vagy más néven Arirang a világ egyik legnagyobb és legcsodálatosabb ilyen jellegű eseménye, amelyet a Guiness Világrekordok is elismer, mint a legnagyobb.

Mikor kezdődnek ezek a Játékok (Arirang)?
A Játékok általában augusztus elejétől szeptember végéig tartanak. Azonban 2013 óta szünetelnek és nem tudjuk, hogy valaha is újraindítják őket.

Vihetem magammal a telefonomat?
2013 óta lehetőség van a saját mobiltelefonok bevitelére az országba. Azonban a SIM-kártyák nem fognak kapcsolódni a helyi Koryolink hálózatra. A hotelekből nemzetközi hívás indítható nagyjából 2EUR/perc számlázási alapon.

Milyen morális okok szólnak az utazás mellett-ellen?
Néhányan úgy gondolhatják, hogy nem helyes Észak-Koreába utazni, mert az itt elköltött pénzük esetlegesen a kormányhoz kerül és nem a helyi lakossághoz. Azonban mások meg úgy gondolhatják, hogy azért érdemes Észak-Koreába utazni, mert így a helyiek láthatják, hogy más világ is létezik ahol más emberek élnek. Valójában nincsen tisztán helyes és helytelen gondolat, válasz arra a kérdésre, hogy szükséges-e vagy nem, idelátogatni ezért azt gondoljuk, hogy mindenki járja körbe jobban a témát és hozza meg a saját döntését.

Hogy jutok el Dandongba?
Ha a pekingi indulást választja, akkor Pekingből Dandongba vonattal, hálókocsiban fog utazni majd vissza szintén. Másodosztályú kocsiban, 6 ágyas (kemény) kabinban fog utazni. Azonban extra 35 EUR–ért 4 ágyas (puha) hálókocsi vehető igénybe (foglaltságtól függ). Indulás 17.30-kor Pekingből, érkezés Dandongba 7.17-kor. Ha valaki szeretné saját maga megoldani a Dandongba való utazást annak több lehetősége is van. Ezek a következők:
-Sebesvonat (bullet train) Pekingből Senyangba (5óra) majd busszal vagy taxival Dandongba (3óra).
-Repülővel, Pekingből Dandongba kora délutáni járat naponta melynek költsége nagyjából 120 EUR.
- Ha Dél-Koreából az éjszakai kompot választja, akkor Incheonból Dandongba kb. 140 EUR-tól vehet jegyet.

Mit tudunk csinálni Dandongban?
Dandong, Északkelet-Kínában található és turisták által ritkán látogatott terület Kína turisztikai térképén, lakossága 2.5 millió fő hozzávetőlegesen. Azonban nagyszerű kiindulási pont az Észak-Koreai utunkhoz és egyben korai betekintést is nyerhetünk a két nép életét övező kontrasztba, mert sok koreai is lakik itt illetve a folyó két oldalán is szembetűnőek a különbségek. Kínának ez a régiója is gazdag természeti csodákban, néhányat fel is soroltunk. További információért lépjen velünk kapcsolatba. A Nagy Fal Tigris Hegység szakasza, Yalu folyó, Benxi vízi barlangok, Changbaishan Nemzeti Természeti Reszervátum, Jingpohu Nemzeti Erdő Park, Qianshan Nemzeti Park, Wudalianchi Nemzeti Erdő Park.

Milyenek a vonatok?
Az éjszakai vonatokon az utazás Peking és Dandong között nagyjából 13 órát vesz igénybe (1132km). Van éttermi kocsi és 3 féle osztály: csak ülő, 6 fős kemény ágyas hálókocsi, 4fős puha ágyas hálókocsi.
Aki viszont preferálna egy gyorsabb megoldást, annak tudjuk ajánlani a sebesvonat opciót.
A vonatok Pjongjang és Dandong közti utat nagyjából 6 óra alatt teszik meg és van rajtuk éttermi kocsi ill. háló és normál, ülő kocsik.

Hol szállhatok meg Dandongban?
Aki a luxust kedveli, az igénybe veheti az 5*-os Crown Plazát azonban kérjük vegyék figyelembe, hogy ez a hotel a dandongi városközponttól távol esik. A kilátás szempontjából javasoljuk a 4*-os Zonghlian Hotelt ami a Törött-hídra és Észak-Koreára néz. Kényelem és költség szempontjából mi a 3*-os Rui-Xie-Dan-Tie Hotelt javasoljuk a vonatállomás mellett.

Milyen valutát használhatok Észak-Koreában?
Külföldiek nem használhatják a helyi valutát (Észak-Koreai won). EUR, USD, RMB ami használható. EUR-t váltják a legkedvezőbben. ATM nincsen az országban és más pénznemeket nagyon nehezen lehet vagy nem is lehet váltani.

Milyen szuveníreket vásárolhatok?
A szuvenír üzletek ajánlata széleskörű. Pólók (kb. 10EUR), észak-koreai bélyegválogatások (5-10EUR), CD-ék (kb.5EUR), DVD-ék (kb.7EUR), könyvek (kb.5EUR-tól), tradicionális és propaganda művészeti alkotások (kb.10EUR-tól), helyi sör és tömény italok, cigaretták, édességek, teák széles választéka megtalálható.

Van dresszkód?
Azokon az útjainkon, ahol Kim Il Sung és Kim Jong Il mauzóleumát is meglátogatjuk, kötelező a formális öltözet. Férfiaknak zárt cipő, nadrág és galléros ing és nyakkendő szükséges, hölgyeknek pedig cipő, elegáns dressz vagy nadrág és ing viselése kötelező. Bármely más eseményen nincsen öltözködési szabályzat.

Foglalás