Türkmenisztán Nawruzi út (2. Csoport)

Az út leírása alább olvasható.

1 Érkezés Ashgabatba

Ashgabat repterére van az érkezés kora reggel, ahonnan a reptéri transzfer a hotelbe szállítja a velünk utazókat. A becsekkolás és a csomagok lerakása után indulunk a városi körutazásra.
Lehetőség van egy nappal korábban is érkezni és egy teljes szabad napot eltölteni a városban, azonban ez az opció feláras (szállás és transzfer).
Látogatást teszünk a Nawruzi Fesztivál Faluban, ami 15km-re van nyugatra Ashgabattól, ahol kivesszük részünket a fesztivál adta sajátosságokból. Úgy, mint a Türkmén kultúra megismerése, tradicionális jurták látogatása, nemzeti ételek elkészítése, szőnyegkészítés csínja-bínja, hímzés, ének és tánc.

A helyiek tradicionális népviseletben lesznek és van rá esély, hogy lássunk helyi néptáncokat, hallgassunk népzenét, amit tradicionális népi hangszereken játszanak, mint pl. a dutar és a gyjak. Ezután visszamegyünk Ashgabatba, ahol az estét kedvünk szerint tölthetjük el.

Day 1 photo 2 Day 1 photo 3 Day 1 photo 4
Day 1 photo 1

2 Ashgabati kirándulás

Az egész napot ebben a lenyűgöző márványvárosban fogjuk tölteni.

Day 2 photo 1

3 Régészeti feltárás, Nisa

Reggel meglátogatjuk a fővárosi parkokat, tereket, az Ertogrul Ghazi mecsetet és a nisai régészeti területet. Itt az agyagtégla maradványok mutatják az egykori paloták, templomok, ceremónia termek és kincstári épületek maradványait. Mindez lefedi az egykori parthian civilizációt, melyben a tradicionális Türkmén művészet és kultúra, görög-római elemekkel van vegyítve. A gazdagon díszített vallási és uralkodói építészet és a hagyományos, mindennapi használati kellékek kerültek már feltárásra a 20. század kezdete óta, amikor is a feltárások kezdődtek és napjainkban is zajlanak. Az ókori civilizáció a Kopet Dag-hegyvonulatban élte mindennapi életét (ami a mai moder Türkmenisztán és Irán) és az UNESCO szerint Nisa nagyon fontos szerepet töltött be a Római Birodalom keleti terjeszkedésében ill.kommunikációs és kereskedelmi központ is lehetett kelet-nyugat közt, azaz közép-ázsiai és mediterrán kultúrák közt egykoron.

Ezek után meglátogatjuk a Türkménbasi mecsetet Kipchakban mielőtt visszatérnénk a hotelbe és az estét kedvünkre eltöltenénk.

Day 3 photo 2 Day 3 photo 3 Day 3 photo 4
Day 3 photo 1

4 A Kopetdag hegyvonulat

Meglátogatunk egy magán ló farmot a Kopetdag hegyvonulaton, ahol egy csodaszép ménest és a legendás Akhal-Tekke lovakban is gyönyörködhetünk.

Az Akhal-Teke lovak, az egyik legnemesebb fajta a világon. Úgy hiszik, hogy ezek a lovak az utolsó fennmaradt törzse az egykori Türkomán lófajtának, ami ie. 2400 óta létezik. A középkorban az Akhal-Tekes fajta nomádokkal élt, közel a Kopet Dag-hegységhez, akik családtagjukként tekintettek rájuk. Az 1900-as évek elején, az orosz lovasság használta ezt a fajtát a hadseregben. Ma a lovas sportokban kamatoztatja kiválóságait e fajta, különösen a lóversenyeken, díjugratásban, állóképességi versenyeken, ill. jól idomítható is. Ez a fajta megőrizte a tisztaságát és a sajátosságait a modern időkben is, köszönhetően a földrajzi sajátosságoknak, amit a kőkemény Karakum sivatag biztosít, ahol az Akhal-Teke törzs tenyészti őket évszázadok óta.

Ezután a Kov-Ata barlangba megyünk, ahol az egész évben +35-37C fokos, melegvízű tóban kikapcsolódhatunk.

Archmannál magunk mögött hagyjuk az aszfaltozott utakat és tovább vezetünk Nohur falujába, felemelkedve a hegyek közé. Itt megismerjük és belekóstolunk a régi, tradicionális életmódba, találkozunk az itt lakókkal és helyi családoknál éjszakázunk.

Day 4 photo 2 Day 4 photo 3 Day 4 photo 4
Day 4 photo 1

5 Utazás Balkanabatba

Megnézünk néhány látnivalót Nohurban reggel, mielőtt Balkanabatba indulnánk. Parau Bibi zarándokhelyet is meglátogatjuk a Balkanabatba vezető úton. Ebben a nyugati Türkmén városban a Nebitch Hotelben szállunk meg amely 3 csillagos. Az estét szabadon eltölthetjük.

Day 5 photo 2 Day 5 photo 3 Day 5 photo 4
Day 5 photo 1

6 Gara Bogaz Gol-öböl

Yangy Kalába megyünk, ahol vitathatóan ugyan, de a Közép-Ázsia legszebb és leglélegzetelállítóbb természeti pontja található. A Gara Bogaz Gol, dél-keleti határvidéknél található egykori tengerfenék, ma szemet gyönyörködtető kanyonok, bizarr formák és mesés színek kavalkádját tárja a szemünk elé.

E régió felfedezése után tovább utazunk Türkménbasiba, ahol a 4*-os Serdar Hotelben szállunk meg, ami az Awaza Kaszpi-tengeri rezort területéhez tartozik. Az estét szabadon eltölthetjük.

Day 6 photo 2 Day 6 photo 3 Day 6 photo 4
Day 6 photo 1

7 Darvazai Gáz kráter

Korán reggel a reggelink elfogyasztása után visszaindulunk Ashgabatba. Délután kiautózunk a hihetetlen látványosságot nyújtó darvazai gázkráterhez. Az idevezető úton két másik krátert is megnézünk és az Erbent nevű sivatagi faluban megállunk utánpótlásért. Ezután letérünk az útról és sivatagi dűnéken át folytatjuk az utat. Kora este érkezünk meg Darvazába ahol a gázkráter vibráló fénye kilométerekről is látható. Kísérőnk felállítja a táborunkat biztonságos távolságban a krátertől, majd megvacsorázunk és vacsora után félelemmel vegyes bámulattal csodálhatjuk meg a krátert az éjszakában.

Day 7 photo 2 Day 7 photo 3 Day 7 photo 4
Day 7 photo 1

8 Tolcuchka Bazár

Reggeli autóút következik vissza Ashgabatba. Itt megnézhetjük a Tolcuchka bazárt mielőtt visszamennénk a hotelbe. A nap többi részében a fővárosban foglalhatjuk el magunkat, kedvünkre.

Day 8 photo 2 Day 8 photo 3 Day 8 photo 4
Day 8 photo 1

9 Repülés haza / Opciós kiegészítés

Irány a reptér azoknak, akik hazamennek vagy tovább is utazhatnak Mervbe és Gonur Depebe. Azok akik ezt a kiegészítőutat is választják, azokkal korán reggel indulunk Ashgabatból és egy helyijárattal átrepülünk Mary városába. A transzferrel a Margush Bronze Age capital-ba megyünk, Gonur Depe-be. Az utazás kb. 100km és 3 órás 30km-es sivatagi útszakasszal. A görög-orosz archaeológus Viktor Sariandi 1972-től ásta, kutatta ezt a területet egészen a 2013-ban bekövetkezett haláláig. Az ásatások ma is folynak és új leleteket is találnak napi szinten. A túra után visszatérünk Mary-be és elfoglaljuk a hotel szállásunkat. Az estét szabadprogrammal tölthetjük.

Day 9 photo 2 Day 9 photo 3 Day 9 photo 4
Day 9 photo 1

10 Az ókori Merv

Reggeli után az ókori Merv romjait látogatjuk meg ami (UNESCO World Heritage Site), a legnagyobb régészeti helyszín egész Közép-Ázsiában. Merv egy nagyon fontos állomás volt az ókori Selyemút mentén és a világ legnagyobb városa is egyben, a 12. század folyamán. Meglátogatjuk Alexandria Margiana (Erk Kala), Antiochia Margiana (Gyaur Kala) maradványait, a Sultan Kala, Sultan Ahmad Sanjar mauzóleumot, Yusuf Hamadany szent helyét, Mohammed ibn Zaid mauzóleumát and Gyz Kala kastélyait. Később vissztérünk Mary városába és az esti járattal Ashgabatba repülünk. A transzferrel irány a hotel hotel.

Day 10 photo 2 Day 10 photo 3 Day 10 photo 4
Day 10 photo 1

11 Az utazás vége

Szabadon eltöltheik az időt amíg kijelentkezünk a mai napon a hotleből és a transzferrel a reptérre mennek, majd onnan repülnek haza.

Please note:

Az egyéni felár 240 EUR (megoldható, hogy másik egyedül utazóhoz csatlakozzon és akkor ezzel a költséggel nem kell számolnia). Ha szeretne egy nappal korábban érkezni, akkor kb. 60 EUR extra költséget számolunk erre az éjszakára ill. a reptéri transzfer is plusz költséget jelent. A Merv and Gonur Depe kiegészítés - 515€/fő plusz 90€ egyéni felárral.

Details

Includes:
 • - Türkmén meghívólevél
 • - Belépőjegyek
 • - Regisztráció
 • - 4 és 3 csillagos hotel szállások (twin vagy dupla szoba)
 • - Napi reggelik
 • - Légkondicionált szállítás
 • - Angolul beszélő idegenvezetőt az út során
 • - Minden belépőjegyet a múzeumokban és az egyéb helyeken
 • - Vacsora Darvazában
 • - Kempingfelszerelés a Darvazában tett látogatáskor (sátor, hálózsák, matrac, főző felszerelés és az étkezéshez szükséges eszközök)
 • - Reptéri transzferek (csak akkor tartalmazza, ha a túra indulásának napján érkezik. Ha egy nappal korábban érkezik, akkor ez extra költséget jelent if you arrive a day earlier there will be an additional cost for transfers).
Excludes:
 • - Vízumdíjak
 • - Bevándorlási adó (14 USD / fő)
 • - Repjegyek
 • - Kamera használati díjak bizonyos helyeken
 • - Borravalók
 • - Ebéd és vacsora költségek
 • - Egyéb személyes kiadások
 • - Egyéni felár (természetesen össze tudjuk valakivel rakni a csoportból, hogy ez a költség ne merüljön fel)
Prices:
 • Tour Price: €1725
 • Deposit: €300
 • Single Room Supplement: €240
Foglalás shopping_cart