3 Napos Csernobili út: Zónában alvás & a 4-es reaktor irányítása

Az út leírása alább olvasható.

1 Érkezés Csernobilba

A Függetlenség terén van a találkozó 08:15-kor. Az alkalmazottunk megnézi az útleveleiket mielőtt felszállnának a minibuszra. Az úton videót láthatnak a katasztrófáról és elmagyarázzák ennek hátterét, ill. korabeli felvételeken is láthatják az akkor történteket, angol nyelven!Kicsit több mint 100km múlva elérik Dytyatky városát (az első 30km-es zóna határa) és a katonai ellenőrzést követően találkoznak a kormányzati kísérőnkkel. Csernobil felé veszik az irányt ahol, találkoznak a Csernobili Információs Hivatal munkatársaival, akik elmondják, hogy merre és mit fognak látni a túránk során.Megállunk Kopachi faluban, ahol meglátogatják az elhagyatott óvodát is a séta során. Csernobil városában következik városnézés, mielőtt 3 fogásos ebédet ennének a helyi kantinban. Az erőmű felé közeledve áthaladnak a 10km-es zóna határán álló ellenőrzőponton. Láthatják az elhagyatott 5-ös és 6-os reaktorok építkezését, a hűtőtornyokat és a mentésben meghalt tűzoltók számára emelt emlékművet.

Hamarosan elérjük a 4-es reaktort, ahol a reaktortól 100m-es távolságból fotózhatnak rövid ideig. Áthaladunk a Vörös erdőn és a halott szellemváros Prypyat felé indulunk, ahol a munkások és azok családtagjai éltek egykoron.Sétát teszünk a város egykori főterén, megnézzük a városházát és a színházat. Ahogy haladunk tovább a városban, láthatjuk az uszodát és azt követően az iskolát, ahol a gyerekek még a könyveiket, játékaikat is maguk mögött hagyták.
A vidámparkot is megnézzük, - aminek a tervezett nyitása pont a katasztrófa utáni napokban lett volna esedékes- és a híres óriáskereket is látni fogjuk.
A panelházak és a Prypyat Hotel látványa is magával ragadó lesz.

A prypyati látogatás után visszatérünk Csernobilba a hotelbe, mielőtt vacsorázni mennénk. Az estét a Csernobil Hotelben töltjük!

Day 1 photo 2 Day 1 photo 3 Day 1 photo 4
Day 1 photo 1

2 A ritkán látott Prypyat & Duga 3

Korai reggeli következik, mielőtt megtekintenék a kihalt falvakat. Néhol még személyes fényképek is láthatók a korábban itt lakóktól.

Ezután tovább haladunk a Duga 3-hoz ami „Csernobil 2” néven is ismert. Duga 3 egy nagy behemót radarrendszer volt, amit a Szovjetek használtak a hidegháború alatt. Ez a gigantikus 150m magas és 1km hosszú és állítólag még agykontrollra is használták. Az „Orosz Harkálynak” is nevezték, mert ismétlődő, szabályos, magas frekvenciás jeleket közvetített, ami rövidhullámú rádiókon hallható volt. Engedélyt kapunk, hogy egyenesen az építményhez, az irányítószobába és a körülötte lévő adminisztrációs helyiségekbe is látogatást tegyünk.

Visszatérünk Prypyatba, ahol meglátogatjuk a ritkán látogatott részeket is, mint pl. a rendőrség, mozi vagy a tűzoltóság.

Ebéd következik, mielőtt visszautazunk a dytyakyi ellenőrzőponthoz, ahol megmérik a sugárzásunkat kilépés előtt, majd átautózunk Slavutychbe, ahol az éjszakát töltjük majd.

Day 2 photo 2 Day 2 photo 3 Day 2 photo 4
Day 2 photo 1

3 A 4-es Reaktor

Reggeli után Slavutychban fogunk sétálgatni és megállunk a városi parkban, hogy megnézzük a Fehér Angyal szobrot és a város különböző negyedeiben is, hogy az építészeti alkotásokat is megismerjük melyek a környékbeli régiók stílusaira reflektálnak. Később utazunk tovább Csernobil & Slavutych Múzeumba, ahol az atomerőmű és a kiterjedtebb Polissya régió történelmét ismerhetik meg részletesebben.
Slavutychból egy kb. 40 perces vonatozással jutunk el majd a Csernobili Zónához és itt fogunk ebédelni, a Csernobili Atomerőmű kantinjában.

A teljes délutánt a Csernobili Atomerőműben fogjuk tölteni, beleértve azzal a ritka lehetőséggel, hogy bemenjünk a hírhedt 4-es reaktor irányítóközpontjába is. A gyárlátogatás során elvisznek bennünket az adminisztrációs épületekbe, óvóhelyekre ABK 1, az obszervációs kilátóhoz, a központi hallba és irányítóhelyre, a Skalaba (az egyedülálló számítógép a reaktor irányítóberendezésének szerves része) és a fő keringtető szivattyúkhoz (Unit 3).

Végül visszautazunk a dytyakyi ellenőrzőponthoz, ahol megmérik a sugárzásunkat kilépés előtt, majd este 8 óra körül visszaérkezünk Kijevbe.

Day 3 photo 2 Day 3 photo 3 Day 3 photo 4
Day 3 photo 1

Details

Includes:
 • - Csernobili engedélyek
 • - Retúr szállítás Kijev és a Zóna között
 • - Angolul beszélő idegenvezetők és szállítás a zónában
 • - 2 x ebéd, 1 x vacsora és 1 reggeli
 • - 1 éjszaka twin szálláson a zónában
 • - Evakuációs biztosítás
Excludes:
 • - Kijevi szállás (kérhető)
 • - Reptéri transzferek (kérhető)
 • - Repjegyek, vonatjegyek
Prices:
 • Tour Price: €589
 • Deposit: €200
 • Single Room Supplement: €
Megtelt info