Türkmenisztán

Látogassák meg a világ egyik legkevésbé felfedezett országát. Türkmenisztán, Közép-Ázsiában általában nem turistacélpont. Köszönhetően annak, hogy egyre nyitottabb ez az ország is így Ön is egyike lehet azoknak a kiváltságosoknak, akik elsőként fedezik föl a Földünknek ezen pontját.

Türkmenisztán rengeteg új és változatos látványossággal szolgál az odautazók számára. Az ősi archeológiai területektől elkezdve, a Karakum sivatag holdbéli látványán át –itt található Darvazában az örökké égő gáz kráter is-, a hegyi tájak egzotikus flóra és fauna világán keresztül egészen az ultramodern és hihetetlen építészeti megoldásokat felvonultató fővárosig, Ashgabatig

Útjainkat 2009 óta szervezzük ide és sikerült ennyi idő alatt nagyszerű kapcsolatokat kiépíteni a tapasztalt helyi vezetőinkkel, akik biztosítanak minket arról, hogy a legjobb tudásuk szerint vezetnek minket azokon a területeken amelyeket muszáj látnunk az itt tartózkodásunk idején.

Az ajánlatunkban szereplő 8 napos út már 1425 EUR/fő ártól elérhető. Látogasson el és győződjön meg saját szemével erről az egyedülálló helyről!

Soron következő csoportos utunk időpontja:

Nawruzi út 2020 március 21-28: 1425€/fő

Tekintse meg az 5 'sztán utunkat, amely érinti Türkmenisztánt is.

Amit az ár tartalmaz

-Türkmén meghívólevelet
-Belépőket
-Regisztrációt
-4* és 3*-os szállást ( két vagy dupla ágyas szoba)
-Minden nap reggelit
-Légkondícionált járműveket
-Angol nyelvű idegenvezetés az út kezdetétől a végéig
-Minden belépőjegyet a múzeumokban és egyéb helyeken
-Vacsorát Darvazában
-Kempingfelszerelést a darvazai látogatáskor (sátor, matrac, hálózsák, főző és étkező felszerelés)

Amit az ár nem tartalmaz

-Vízumdíj
-Vám (14USD/fő)
-Repülőjegyek
-Kamerahasználati díj bizonyos helyeken
-Borravaló
-Ebéd és vacsora ár néhány esetben
-Saját költőpénz
-Egyszobás felár (megoldható, hogy máshoz csatlakozzon és akkor ezzel a költséggel nem kell számolnia). Ha nem, akkor az ára ennek 240 EUR.

Ha szeretne egy nappal korábban érkezni, akkor erre az éjszakára 55 EUR extra költséget számítunk fel.


Fizetési opciók.

150 GBP előleg fizetése a foglalásnál történik banki átutalással vagy Paypal-el.

A hátralévő összeg kifizetése történhet érkezéskor a helyszínen készpénzben vagy az indulási időpont előtt 8 héttel, banki átutalással vagy Paypal-el.

 
 

Március 21.
Ashgabat repterére van az érkezés kora reggel, ahonnan a reptéri transzfer a 4*-os Ak Altyn hotelbe visz, hogy letegyük a csomagokat a városi körutazás előtt.

Látogatást teszünk a Nawruzi Fesztivál Faluban, ami 15km-re van nyugatra Ashgabattól, ahol kivesszük részünket a fesztivál adta sajátosságokból. Úgy, mint a Türkmén kultúra megismerése, tradicionális jurták látogatása, nemzeti ételek elkészítése, szőnyegkészítés csínja-bínja, hímzés, ének és tánc.

A helyiek tradicionális népviseletben lesznek és van rá esély, hogy lássunk helyi néptáncokat, hallgassunk népzenét, amit tradicionális népi hangszereken játszanak, mint pl. a dutar és a gyjak. Ezután visszamegyünk Ashgabatba, ahol az estét kedvünk szerint tölthetjük el.

Március 22.
Reggel meglátogatjuk a fővárosi parkokat, tereket, az Ertogrul Ghazi mecsetet és a nisai régészeti területet. Itt az agyagtégla maradványok mutatják az egykori paloták, templomok, ceremónia termek és kincstári épületek maradványait. Mindez lefedi az egykori parthian civilizációt, melyben a tradicionális Türkmén művészet és kultúra, görög-római elemekkel van vegyítve. A gazdagon díszített vallási és uralkodói építészet és a hagyományos, mindennapi használati kellékek kerültek már feltárásra a 20. század kezdete óta, amikor is a feltárások kezdődtek és napjainkban is zajlanak. Az ókori civilizáció a Kopet Dag-hegyvonulatban élte mindennapi életét (ami a mai moder Türkmenisztán és Irán) és az UNESCO szerint Nisa nagyon fontos szerepet töltött be a Római Birodalom keleti terjeszkedésében ill.kommunikációs és kereskedelmi központ is lehetett kelet-nyugat közt, azaz közép-ázsiai és mediterrán kultúrák közt egykoron.

Ezek után meglátogatjuk a Türkménbasi mecsetet Kipchakban mielőtt visszatérnénk a hotelbe és az estét kedvünkre eltöltenénk.

Turkmenistan Tour NawruzTurkmenistan Tour NawruzTurkmenistan tour NawruzTurkmenistan Tour Camel

 

Március 23.
KMeglátogatunk egy magán ló farmot ahol egy csodaszép ménest és a legendás Akhal-Tekke lovakat is láthatjuk.

Az Akhal-Teke lovak, az egyik legnemesebb fajta a világon. Úgy hiszik, hogy ezek a lovak az utolsó fennmaradt törzse az egykori Türkomán lófajtának, ami ie. 2400 óta létezik. A középkorban az Akhal-Tekes fajta nomádokkal élt, közel a Kopet Dag-hegységhez, akik családtagjukként tekintettek rájuk. Az 1900-as évek elején, az orosz lovasság használta ezt a fajtát a hadseregben. Ma a lovas sportokban kamatoztatja kiválóságait e fajta, különösen a lóversenyeken, díjugratásban, állóképességi versenyeken, ill. jól idomítható is. Ez a fajta megőrizte a tisztaságát és a sajátosságait a modern időkben is, köszönhetően a földrajzi sajátosságoknak, amit a kőkemény Karakum sivatag biztosít, ahol az Akhal-Teke törzs tenyészti őket évszázadok óta.

Ezután a Kov-Ata barlangba megyünk, ahol az egész évben +35-37C fokos, melegvízű tóban kikapcsolódhatunk.

Archmannál magunk mögött hagyjuk az aszfaltozott utakat és tovább vezetünk Nohur falujába, felemelkedve a hegyek közé. Itt megismerjük és belekóstolunk a régi, tradicionális életmódba, találkozunk az itt lakókkal és helyi családoknál éjszakázunk.

Turkmenistan Tour valleyTurkmenistan Tour local familyTurkmenistan Tour walking groupTurkmenistan Tour group with locals

Március 24.
Megnézünk néhány látnivalót Nohurban reggel, mielőtt Balkanabatba indulnánk. Parau Bibi zarándokhelyet is meglátogatjuk a Balkanabatba vezető úton. Ebben a nyugati Türkmén városban a Nebitch Hotelben szállunk meg amely 3 csillagos. Az estét szabadon eltölthetjük.

 

Március 25.
Yangy Kalába megyünk, ahol vitathatóan ugyan, de a Közép-Ázsia legszebb és leglélegzetelállítóbb természeti pontja található. A Gara Bogaz Gol, dél-keleti határvidéknél található egykori tengerfenék, ma szemet gyönyörködtető kanyonok, bizarr formák és mesés színek kavalkádját tárja a szemünk elé.

E régió felfedezése után tovább utazunk Türkménbasiba, ahol a 4*-os Serdar Hotelben szállunk meg, ami az Awaza Kaszpi-tengeri rezort területéhez tartozik. Az estét szabadon eltölthetjük.

Turkmenistan Tour YangykalaTurkmenistan Tour AwazaTurkmenistan Tour YangykalaTurkmenistan Tour Caspian Sea resort
 

Március 26.
Reggeli után visszarepülünk Ashgabatba. Délután kiautózunk a hihetetlen látványosságot nyújtó darvazai gázkráterhez. Az idevezető úton két másik krátert is megnézünk és az Erbent nevű sivatagi faluban megállunk utánpótlásért. Ezután letérünk az útról és sivatagi dűnéken át folytatjuk az utat. Kora este érkezünk meg Darvazába ahol a gázkráter vibráló fénye kilométerekről is látható. Kísérőnk felállítja a táborunkat biztonságos távolságban a krátertől, majd megvacsorázunk és vacsora után félelemmel vegyes bámulattal csodálhatjuk meg a krátert az éjszakában.

Turkmenistan Tour Erbent villageTurkmenistan Tour Darvaza gas craterTurkmenistan Tour Darvaza sand dunesTurkmenistan Tour Darvaza

Március 27.
Reggeli autóút következik vissza Ashgabatba. Itt megnézhetjük a Tolcuchka bazárt mielőtt visszamennénk a hotelbe. A nap többi részében a fővárosban foglalhatjuk el magunkat, kedvünkre.

Turkmenistan Tour BazaarTurkmenistan Tour AshgabatTurkmenistan Tour BaazarTurkmenistan Tour Ashgabat

Március 28.
Irány a reptér azoknak, akik hazamennek vagy tovább is utazhatnak Mervbe és Gonur Depebe.

Az út ára 1225 EUR.

Amit az ár tartalmaz

-Türkmén meghívólevelet
-Belépőket
-Regisztrációt
-4* és 3*-os szállást ( két vagy dupla ágyas szoba)
-Minden nap reggelit
-Légkondícionált járműveket
-Angol nyelvű idegenvezetés az út kezdetétől a végéig
-Minden belépőjegyet a múzeumokban és egyéb helyeken
-Vacsorát Darvazában
-Kempingfelszerelést a darvazai látogatáskor (sátor, matrac, hálózsák, főző és étkező felszerelés)

Amit az ár nem tartalmaz

-Vízumdíj
-Vám (14USD/fő)
-Repülőjegyek
-Kamerahasználati díj bizonyos helyeken
-Borravaló
-Ebéd és vacsora ár néhány esetben
-Saját költőpénz
-Egyszobás felár (megoldható, hogy máshoz csatlakozzon és akkor ezzel a költséggel nem kell számolnia). Az ára ennek 240 EUR.

Ha szeretne egy nappal korábban érkezni, akkor 55 EUR extra költséget számolunk erre az éjszakára.

Mennyire lehetünk szabadok Türkmenisztánban?
Türkmenisztán egy nagyon zárt ország, de Észak-Koreával összehasonlítva sokkal több szabadsága van az ideutazóknak. Lesz helyi kísérőnk, aki végig velünk lesz az út során, viszont lesz alkalmunk arra is, hogy a szabadidőnkben és az esték során saját magunk is felfedezhessük az adott környéket.

Mi a vízumügyintézés menete?
Nagyjából két hétre van szükségünk ahhoz, hogy a meghívólevelet elintézzük azoknak, akik velünk tartanak. Az orosz állampolgárokat kivéve mindenkinek el tudjuk ezt intézni (bár nagyon gyorsan változhatnak a dolgok tapasztalataink szerint, ezért őket kérjük, hogy érdeklődjenek előre). Nem tudunk azonban meghívólevelet intézni újságíróknak! Amint kiállították a meghívólevelet, úgy az Önhöz legközelebbi Türkmén nagykövetségen igényelhet vízumot vagy érkezésekor a reptéren.

Engedélyezett az alkohol?
Teljes mértékben igen és könnyedén hozzáférhető.

Elfogadnak hitelkártyát?
Nem igazán, mert alig van ATM az országban. Javasoljuk készpénz használatát (javasolt valuta az USD).

Van internet?
Minden hotelben ahol megszállunk az út során, van hozzáférhető internet.

Mely járatok repülnek Türkmenisztánba?
Londonból és Birminghamből repül Ashgabatba a Türkmén légitársaság gépe. Erre a jegyet nem lehet online foglalni, csak telefonon. Az ára kb. 600GBP. Másik opció lehet, hogy Isztanbulba repül fapados járattal, majd onnan a Turkish Airlines-szal oda-vissza jegyet vásárol nagyjából 300GBP-ért.

Foglalás