Jemen, Szokotra-szigete

Hamarosan ismét elindíthatjuk útjainkat Jemen, Socotra-szigetére!!!


Kérjük figyelje weboldalunkat további részletekért és időpontokért, mert azokat hamarosan kiírjuk!

Addig is iratkozzanak fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesüljenek a legfrissebb híreinkről!

Korábbi utunk leírását olvashatják alább. FRISSÍTÉS HAMAROSAN!

1. nap

Salaláhba, Ománba kell, hogy érkezzen mindenki és este indulunk Socotrára. Az átkelés nagyjából 9 órás lesz.

 

2. nap

Socotrára érkezést követően, transzferrel a "Hadiboi eco-kunyhóba" megyünk ebédelni, hogy könnyebben aklimatizálódhassunk. Ebéd után az Ayhaft-kanyon Nemzeti Parkba utazunk. Itt friss vizű „medencéket” találunk, ahol úszhatnak és kikapcsolódhatnak. Körös-körül a legkülönbözőbb helyi növényeket láthatják majd, mint pl. a sivatagi rózsát, uborka fákat vagy Tamarind fákat és különböző madárfajokat úgy, mint a Socotra verebeket, a socotrai napmadarakat és socotri ill. szomáli seregélyeket.
Úszás után Delishába a tengerpartra autózunk, ami hamisítatlan fehér homokos part tele rákokkal. Mindeközben frissvízű lagúnákban és a tengerben is úszhatunk, kikapcsolódhatunk. Ezután magas homokdűnéket fogunk megmászni, amelyek tetejéről csodálatos kilátás nyílik a tengerpartra. Valószínű, hogy a gyönyörű naplementét Delishából fogjuk megcsodálni.

Vacsora a hadiboi hotelben lesz, ahol éjszakázni is fogunk.

 

 

3. nap

Reggeli után a sziget észak-keleti partjaira autózunk és felfedezzük ezt a részt, amit Dihammrinak hívnak. A Dihammri Védett Tengeri Terület szabad tüdős merülésre is kiválóan alkalmas, de emellett az egyik legjobb hely az úszáshoz, búvárkodáshoz. Ez a védett rész az egyik leggazdagabb korallokkal teli része az egész szigetvilágnak és otthona több mint 200 halfajnak, de az 5 korall fajból 4 szintén megtalálható itt.
Ez a csodálatos rész még a letapasztalatlanabb merülőknek is hatalmas élményt nyújthat a szépségével. A tengeri élőlények közül többek között papagájhalakat, Moray angolnákat, rájákat, teknősöket is megpillanthatunk. Búvár és merülőfelszerelések a Dihammari Búvárközpontból bérelhetők.
Délután Homhilba megyünk, ami egy természetes arborétum és láthatunk itt Sárkányvér fákat, Frankincense fákat és sivatagi rózsát is. Itt különböző ösvényeken eljutunk egy kilátóhoz, ahol egy természetes „úszómedence” van, falvakkal a lábunk alatt, kilátással az Arab-tengerre. Éjszakára itt maradunk a homhili kempingben.

 

 

4. nap

A korai reggelit követően Terbak falujába indulunk, ahol a Hoq-barlang található. 1.5 órát fogunk mászni a hegyen, míg elérjük a barlang bejáratát, majd 1 órát leszünk a barlangban. Hoq a sziget legnagyobb barlangja. A több mint 3km mély barlang Socotri történelmének teljes archeológiai gazdagságát rejti magában, mint pl. a cserépedényeket, festményeket, fa asztalokat, feliratokkal egészen 258-ig visszamenőleg. A barlang, csodálatos szépségével, varázslatos kristály díszítéseivel, álló és függő cseppköveivel illetve mészpát aljzatával teljesen magával ragadja az idelátogatókat. Ezután Ras Eriselbe autózunk, ami a sziget keleti végében található, ahol az Arab-tenger és Indiai-óceán találkozik. Ezt követően az Arher terület felé indulunk, ami a találkozási pontja a hegyekből lezúduló édesvíznek és a sós tengervíznek. Arher egyben egy csodás homokdűnék helyszíne is és aki elég fittnek érzi magát, az felmászhat valamelyik tetejére és onnan nézheti meg a csodálatos kilátást, ami igazán megéri a fáradtságot. A vacsora az arheri táborban lesz és itt is fogunk éjszakázni.

 

 

5. nap

Ma a sziget déli partvidékhez autózunk és áthaladunk az egyedülálló Defarhu-völgyön. Tradicionális falvakat, természetesen kialakított tavakat, találunk majd a kanyon alján és a szokatlan sivatagi rózsafákat is látni fogjuk, amelyek a kanyon falain nőnek. A növényzet itt buja, zöld és a terület tele van madarakkal. Ebéd után Hayfba és Zahekbe megyünk, ami két falu, hogy megnézzük a hatalmas homokdűnéket, melyeket a szezonális socotrai szél hordott össze a hegyoldalba. Omakba megyünk innen, az Indiai-óceán szélesen elterülő partjára. Itt miután kipihentük magunkat, úsztunk a tiszta óceánban és napoztunk, Digub-barlangja felé vesszük az irányt, ahonnan pazar a kilátás az alatta elterülő falvakra. Itt álló és függő cseppköveket, barlangi tavakat is elénk tár a barlang, melyeket a víz alakított ki az idők során. Az omaki táborban fogunk vacsorázni és éjszakázni.

 

 

6. nap

 Ma a Dixam fensíkhoz kirándulunk (a tengerszint felett van 700m-rel) és a Shebahoni-kilátóhoz. Ezen a területen sok socotri növény őshonos, mint pl. a Sárkányvér fa. A shebahoni-kilátó csodálatos látványt tár majd elénk, mert a Daerhu-kanyonra nézhetünk majd innen, ami lélegzetelállító önmagában is és szokatlanul gyönyörű sziklaképződmények otthona egyben. Ezután lesétálunk Wadiba a kanyonba ebédelni, hogy utána tudjunk nyugodtan úszkálni a friss vizű tavakban. Délután felfedezzük a kanyont. Vacsora a Wadi Dirhur táborban lesz és aludni is itt fogunk.

 

7. nap

Ma a sziget nyugati partját fedezzük fel. Az első megállónk Qalansiva lesz, egy kicsiny tradicionális halászváros. Innen hajóra pattanunk és Shuaab partjaihoz hajózunk. Nagy eséllyel látunk majd delfineket és más tengeri élőlényeket a hajóutunk során. Shuaabnál pihenhetünk, úszkálhatunk és élvezhetjük az ősi partmenti mangrovék látványát is. A környékbeli mangrovék felfedezését követően visszamegyünk Qalansivába, hogy az ottani Detwah lagúnát is körbejárjuk, ami egy varázslatos, tengeri, természetvédelmi területen fekszik. A szigetnek ezen része nyújtja néhányat a legtökéletesebb kilátás közül. A napunkat egy hosszú autózással zárjuk, mert visszamegyünk Hadiboba. Este a kikötőbe megyünk, ahonnan indulunk vissza Shalalába a hajóval.

8. nap

Kora reggel Salaláhba érkezünk, ahol túránk befejeződik.